Три історії щодо підготовки до кваліфікаційного іспиту  при атестації аудиторів під час війни

Три історії щодо підготовки до кваліфікаційного іспиту при атестації аудиторів під час війни

В Україні через повномасштабну війну щонайменше 5 млн. людей втратили роботу. І хоча передбачити скорочення штату в своїй компанії складно, можна принаймні запобігти звільненню: підтримувати актуальність знань або швидко змінити напрямок, якщо професія в нових умовах не так цінується. Можливо тих бухгалтерів, економістів, юристів, що стоять на роздоріжжі, або студентів, що шукають майбутню професію, зацікавить престижна та корисна для суспільства професія аудитора.

Три історії слухачів, які вчилися у ТОВ «ВНЗПО «СТАТУС» (тривалість 152 години) попри війну в серпі-жовтні 2022 року та в листопаді 2022 року та успішно склали іспит при атестації аудиторів хочемо розповісти для тих, хто намагається присвятити своє життя такій важливій та затребуваній наданий час професії аудитора.

Ми поспілкувалися з 3 слухачами  ТОВ «ВНЗПО «СТАТУС» про те, чому варто інвестували в навчання під час війни, чому вони обрали саме ТОВ «ВНЗПО «СТАТУС», який лектор запам’ятався, про найкорисніші теми, як нові знання покращили їх роботу, про їхні лайфхаки для ефективного навчання, щоб успішно здати кваліфікаційний іспит при атестації аудиторів,  коли навколо багато стресу, а також про те, як змінився їх підхід до роботи після навчання.

Їх відповіді зацікавлять не тільки аудиторів, деякі з яких вважають іспит достатньо складним. На превеликий жаль, не всі слухачі почувалися достатньо впевнено, щоб після навчання спробувати здати іспит при атестації аудиторів. Вважаємо, що відповіді аудитора компанії PwC Ірини Тютюнник, старшого менеджера ПрАТ «КПМГ Аудит» Миколи  Кононова, АССА та директора компанії "ЛЮКС Бухгалтерія" Христини Лисканич будуть корисними для майбутніх відвідувачів онлайн курсів та програми навчання в ТОВ «ВНЗПО «СТАТУС»  для підготовки до кваліфікаційного іспиту при атестації аудиторів. Особливо зацікавлять відповіді Христини Лисканич тих осіб, хто ніколи ще не працював аудитором.

Ірина Тютюнник впевнена, що вчитися потрібно завжди, але під час війни це морально й фізично важко, адже ти постійно в новинах, переживаннях та стресі. Водночас навчання — це ефективний спосіб відволіктися, не впадати в депресію. Як наші військові, які зараз навчаються за кордоном, щоб бути більш ефективними в бою, так і цивільні в тилу повинні вчитися, щоб стати найкращими у своїй сфері. Кумулятивно це впливає на нашу перемогу та подальшу повоєнну відбудову країни.

Вона має амбітну мету — стати топ-менеджером у великій міжнародній компанії. Для цього потрібно пройти певний шлях, як з точки зору досвіду, так і знань. Тому ретельно обирала підготовчі курси, які надають можливість успішно здати кваліфікаційний іспит при атестації аудиторів, де викладачі можуть поділитися своїми знаннями та навчити саме того мислення, що потрібне для сучасного аудитора.

Ірина вважає, що онлайн-формат навчання дозволяє поєднувати роботу та підготовку до здачі кваліфікаційного іспиту, а також відвідувати підготовчі заняття з будь-якого міста України та світу, що зараз набуло особливої актуальності.

Головне в онлайні те, що немає фізичних бар’єрів — можна навчатися з будь-якого місця та в будь-який час, що зараз набуло особливої актуальності. У ТОВ «ВНЗПО «СТАТУС»  я мала два варіанти навчання онлайн: 

1. Дивитись лекції та вивчати матеріали самостійно (100 годин) у зручний час та у своєму темпі.

2. Бути присутньою на лекції викладача онлайн у певний час за розкладом (52 години). Останній варіант мені дуже сподобався тим, що я можу одразу ставити запитання, долучатися до обговорення з іншими слухачами, почути відповіді на їхні запитання. 

Викладачі ТОВ «ВНЗПО «СТАТУС» розробили якісну та ефективну програму підготовки, включаючи додаткові матеріали до лекцій та практичних занять, приклади задач, презентації та тексти МСА, МСБО, МСФЗ, що дозволяє охопити усі необхідні теми під час підготовки, витративши мінімальну кількість часу на самостійний пошук додаткових навчальних матеріалів.

Ірина звернула увагу на те, що не може навіть виділити будь-кого з лекторів, бо всі  лектори добре підготовлені та доступно викладали матеріал, відповідали на чисельні додаткові питання слухачів. 

Найкориснішими темами на її погляд   були наступні: "Управління ефективністю діяльності", "МСФЗ", "Фінансовий менеджмент", "Аудит". У підготовці до іспиту всі теми корисні, адже у тестах та задачах є завдання з усіх тем. Саме завдяки таким лекціям розумієш, як використовувати надані знання на практиці.

Підготовка до іспиту разом з ТОВ «ВНЗПО «СТАТУС» допомогла згадати основні положення МСА, МСБО та МСФЗ, що допомагає під час проведення аудиту фінансової звітності. Знання з фінансового менеджменту та управління діяльністю допомагають не лише у роботі, а й у повсякденному житті. Зокрема, навички розрахунку відсотків за кредитами та депозитами, аналіз валютних ризиків, точки беззбитковості тощо.

На думку Ірини, секрет успішної підготовки до іспиту полягає у поєднанні онлайн навчання (лекцій, семінарів), самостійного опрацювання додаткових матеріалів, які надсилають викладачі, та аналізу здачі іспитів у попередні роки. До того ж навчання допомагає відволіктися на деякий час від стресів, які нас оточують.

Навчання сприяло ефективнішому виконанню аудиторських процедур та дозволило Ірині застосувати отримані знання на практиці в компанії  PwC та успішно здати іспит, за що вона вдячна викладачам та працівникам ТОВ «ВНЗПО «СТАТУС».

Кононов Микола прийняв рішення здійснювати інвестування у здобуття кваліфікації аудитора, виходячи з двох причин:

1.  підвищення знань та кваліфікації.

2. всередині компанії ПрАТ «КПМГ Аудит» здійснюється заохочення співробітників, компанія сприяє своїм працівникам у здобутті знань у професійному полі, в тому числі компенсує витрати на екзамен і навчання.

Вибір компанії ТОВ «ВНЗПО «СТАТУС», яка проводила навчання, здійснювався не Миколою особисто, а структурним підрозділом ПрАТ «КПМГ Аудит», який відповідає за підвищення кваліфікація співробітників, саме тому декілька наших представників навчались у ТОВ «ВНЗПО «СТАТУС».

Микола  вважає, що програма підготовки була складена вдало, всі теми вважає корисними. Найкориснішими темами, на його думку, були теми, що стосувалися  аудиту та МСА. Особливо запам’яталася лекція Тетяни Зацерковної про аудит облікових оцінок: (МСА 560 Події після звітної дати, МСА 315 Внутрішній контроль та оцінка РВС, МСА 540 оцінки).  Практичні заняття з аудиту, що проводила Валентина Рядська, значно допомогли в  підготовці до іспиту.

Час приділений навчанню та нові знання, допомогли мені застосувати «погляд зверху» - helicopter view, заново переглянути визначені ризики, ті підходи та процедури, які я виконую щодня. Відтак я зміг зменшити кількість процедур, що були надлишкові, та покращити вже існуючі процедури.

Лайфхаки Миколи для ефективного навчання -  підготовка до іспиту складається наступним чином:

1. Переглянути весь наявний матеріал.

2. Пройти всі 1-2 іспити минулих років у режимі реального  іспиту: тобто вимкнути телефон і 3-4 години безперервно виконувати завдання. Виконані завдання оцінити відповідно до вимог іспиту. Оцінювати себе потрібно критично: занижати оцінку, якщо відповідь наполовину вірна.

3. Заново переглянути матеріал, де набрали найменше балів.

4. Повторювати п.2. та п.3 доки на іспитах ваша оцінка не набере мінімум 50%. З цим рівнем знань можна скласти екзамен.

На запитання, як навчатися ефективно, щоб успішно здати кваліфікаційний іспит при атестації аудиторів,  коли навколо багато стресу, Микола відповів, що йому особисто стрес допомогає зосередиись на головному і сфокусувати внутрішні ресурси. Але підкреслив, що для підготоки і успішної здачі варто виділити достатньо часу, тому грамотний тайм менеджмент - запорука успіху.

Христина Лисканич розповіла, що інвестує в навчання незалежно від війни, епідемій та інших подій, на які вплинути не може. Війна — не причина змінювати плани. Вона не збирається міняти професію, а планує розвиватися і в подальшому, тому війна не поміняла її намірів, в лише пришвидшила рішення про підготовку до здачі екзамену

На думку Христини, інформації про здачу іспиту, як підготуватися до екзамену насправді дуже мало, точніше практично немає взагалі. Пошук навчальної програми  почала в липні 2022 року, на сайті ОСНАДу перечитала, хто займається підготовкою. З невеликого списку закладів для підготовки,  по всіх її запитах половина закладів не відповіла взагалі, частина відповіла, що «під час війни не готуємо», лише ТОВ «ВНЗПО «Статус» відповів і дав доступ до лекцій, які я почала вивчати самостійно (100 годин), а вже потім перейшла до онлайн підготовки. Величезна перевага онлайн-навчання в ТОВ «ВНЗП «СТАТУС» у тому, що викладач відповідає на всі запитання слухачів під час лекції та в спільному чаті. Це дуже зручно, позаяк до обговорення залучаються просунуті користувачі курсу, які також діляться своїм досвідом. 

Серед викладачів найбільш сподобалися в плані подання інформації Ольга Бойко та Валентина Рядська. Без їх підготовки та практичних завдань для Христини б здати екзамен було б нереально. Адже Христина мала лише досвід роботи бухгалтером, за МСФЗ взагалі не працювала, в аудиті не мала жодного дня досвіду. Було корисно поспілкуватися з іншими лекторами-практиками, які на всі запитання слухачів відповідали блискуче.

Враховуючи відсутність досвіду в аудиті, самими корисними темами вважала саме ті, що стосувались аудиту.

Під час навчання Христина вже зрозуміла, що незалежно від результату екзамену, вже зробила величезний крок вперед, бо отримала багато корисної інформації, теми були для неї новими, цікавими та захоплюючими. Дуже систематизувалися знання, прийшло розуміння, що є багато граней у її професії бухгалтера, які вона ще не бачила. 

Лайфхаки для ефективного навчання від Христини:

1. Треба чітко пам’ятати кінцеву мету навчання, для чого воно вам потрібно — скласти кваліфікаційний іспит при атестації аудиторів. 

2. Цю мету потрібно розкласти на складові. Всі записи дивитися, розбивши на частини, бо їх багато. Також треба поставити дедлайни по кожній темі. Перед онлайн заняттями намагатися повністю продивитися лекції до цієї теми.

Навчання для неї було  пігулкою антистресу, коли поринала в навчання, наче і не було війни довкола. 

Підхід до роботи у Христини після навчання не змінився, але комплексність бачення  помінялась, з’явилась впевненість у собі, в своїх можливостях.

Христина вдячна ТОВ «ВНЗП «СТАТУС»  за підготовку до успішної здачі іспиту. Найбільша перевага курсів ТОВ «ВНЗП «СТАТУС» — викладачі. Це фахівці, які працюють у топових компаніях та мають багаторічний практичний досвід. Навчальні програми ТОВ «ВНЗП «СТАТУС» — це можливість швидко засвоїти свіжі знання щодо аудиту за короткий проміжок часу. Зазвичай у класичних бізнес-школах або в університетах навчання триває від двох до шести років. За цей час багато чого змінюється — і знання дуже втрачають актуальність. В ТОВ «ВНЗПО «СТАТУС»  продумана, глибока та інтенсивна програма навчання з правильними акцентами. Останні слова з інтерв’ю Христини: «Я приклад того, як можна людину без досвіду роботи в аудиті та без досвіду в МСФЗ підготувати до екзамену.  ТОВ «ВНЗПО «СТАТУС»  це вдалося!»