Три свіжі урядові рішення

Три свіжі урядові рішення

По-перше, Уряд ухвалив законопроєкт про зміни до ПКУ. Ним заплановано змінити оскарження рішень ДПС про неврахування таблиці даних та про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості, а також ввести окрему ставку акцизу на промислові замінники тютюну.

По-друге, оновлено Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ. Порядок ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ доповнено інформацією про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

По-третє, затверджено процес е-ідентифікації. Уряд ухвалив постанову, яка затверджує схеми електронної ідентифікації з різними рівнями довіри. Це спростить доступ українців до електронних послуг.

 Інші новини

1. Індекс інфляції за листопад - 100,5%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в листопаді 2023 р. порівняно із жовтнем 2023 р. становила 0,5%, з початку року – 4,4%. Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,8%, алкогольні напої та тютюнові вироби подорожчали на 0,3%. Одяг і взуття подешевшали на 3,0%, а ціни на транспорт зросли на 0,9%.

2. Акциз на автогаз планують збільшити втричі. Голова податкового комітету ВРУ Данило Гетманцев анонсував підвищення акцизу на автогаз втричі і заявив, що це перспектива кількох місяців.

3. За порушення комендантської години - адмінштрафи: для фізосіб – до 17 тис. грн, а для СГ – до 102 тис. грн. ВРУ прийняла за основу законопроєкт №10195 про внесення змін до КпАП та інших законів щодо встановлення адмінвідповідальності за порушення вимог або невиконання деяких заходів правового режиму воєнного стану.

4. Додаткове оподаткування прибутків банків: 6 грудня В. Зеленський підписав Закон №3474 про додаткове оподаткування прибутків банків. За ним оподаткування надприбутків банків за результатами 2023 року буде здійснено за ставкою 50%. 7 грудня Закон було опубліковано в «Голосі України».

5. Чому не виходить ознайомитися з матеріалами судової справи в Е-кабінеті? Е-суд навів дві причини неможливості ознайомлення з матеріалами судової справи, однією з яких є невнесення працівниками апарату суду ідентифікаційних даних користувача до автоматизованої системи документообігу суду.

Джерело: Дебет-Кредит